Een leerling kan bepaalde klachten ervaren die zijn of haar ontwikkeling belemmeren. Zo kan een leerling onzeker of angstig zijn, niet lekker in zijn vel zitten of gedragsproblemen vertonen. Als deze klachten niet aangepakt worden, kunnen ze een steeds groter probleem worden.
Psychodiagnostisch onderzoek wordt ingezet om te achterhalen waar de zorgen over het gedrag en /of de ontwikkeling vandaan komen. Zo kunnen we kijken wat het kind of de jongere nodig heeft. Een onderzoek kan informatie geven over de achtergrond van de klachten, waar de problemen vandaan komen en waardoor deze in stand worden gehouden.
Wij werken vanuit een handelingsgerichte aanpak. Dit betekent dat de diagnostiek ingezet wordt om uit te zoeken hoe de leerling in de klassensituatie maar ook thuis het beste begeleid of geïnstrueerd kan worden. Met de op maat gemaakte aanpak die daaruit voortkomt kunnen leerling, ouders en school dan weer verder zodat de ontwikkeling verder doorgang kan krijgen.
Het Expertisecentrum biedt diagnostisch onderzoek bij kinderen en jongeren met allerhande problemen, zoals angst- en stemmingsproblemen, gedragsproblemen, aandachtsproblemen en vermoedens van autisme. Het onderzoek wordt na toestemming van ouders en/of leerling aangevraagd door de school middels een aanmeldingsformulier.
Inhoud
We werken volgens de zorgstandaarden van de ggz, dit zijn actuele richtlijnen die richting geven aan de inhoud van ons onderzoek. Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide intake met de leerling en de ouders en/of verzorgers, twee onderzoeksmomenten. Observatiediagnostiek kan plaatsvinden als onderdeel van het onderzoek. Na afronding volgt een adviesgesprek met de leerling en de ouders.