Wat is dyslexie?

Mensen met dyslexie hebben een hardnekkig probleem met het spellen en/of lezen. Wie dyslexie heeft, is niet minder intelligent dan iemand zonder dyslexie. Alleen werken de hersenen anders bij het koppelen van letters en klanken. Bij ongeveer 4 tot 7 % is er sprake van dyslexie. 

Bij dyslexie gaat het dus om een stoornis op het gebied van technisch lezen (het koppelen van letters en klanken) en niet begrijpend lezen. Het heeft mogelijk echter wel invloed op het vermogen van begrijpend lezen. Als jouw kind namelijk te veel aandacht en energie moet gebruiken om woorden en volledige zinnen te lezen, dan kan dat ten koste gaan van het snappen van wát hij of zij leest. Als kinderen met dyslexie daarnaast ook te maken hebben met aandachts- en concentratieproblemen, dan is het leren lezen een nog grotere uitdaging. Tijdig extra begeleiding inzetten is dan een verstandig zet, zodat kinderen leren omgaan met deze uitdagingen. Met wat extra hulp kunnen ze beter leren lezen en spellen op een tempo dat bij hen past

Dyslexieonderzoek

Sommige leerlingen worden in hun leerproces sterk gehinderd door spellings- en/of leesproblemen. Deze problemen zouden voort kunnen komen uit een leerstoornis als dyslexie. Om vast te stellen of er inderdaad sprake is van dyslexie kan het Expertisecentrum een dyslexieonderzoek uitvoeren. Voorafgaand aan een dyslexieonderzoek wordt het dossier gescreend. Bekeken wordt of er sprake is geweest van extra begeleiding (remedial teaching 20 weken 1 uur) in het verleden op het gebied van spelling en/of lezen. Hiermee kunnen we de hardnekkigheid aantonen. Daarnaast dient er sprake te zijn van een significante achterstand op het gebied van spellen en/of lezen. Aan de hand van deze gegevens wordt besloten tot het wel of niet uitvoeren van een dyslexieonderzoek.

Inhoud

Het onderzoek vindt plaats volgens de richtlijnen van de Stichting Dyslexie Nederland. Het dyslexieonderzoek bestaat uit lees- en spellingsonderdelen, onderdelen die betrekking hebben tot de fonologische informatieverwerking en serieel benoemen, geheugentests en een indien nodig een intelligentietest.

Dyslexieverklaring

Wanneer een leerling inderdaad dyslectisch blijkt te zijn, dan krijgt hij een officiële dyslexieverklaring. Hiermee kan de leerling onder andere aanspraak maken op verlenging van het schriftelijke examen en compenserende maatregelen. In het verslag van het onderzoek staan altijd adviezen over de begeleiding van de betreffende leerling in de klas en eventueel bij de remedial teacher.