Dyscalculie
Dyscalculie is een ernstige stoornis met betrekking tot rekenen/wiskunde. Het is een hardnekkig probleem dat met extra begeleiding van de leerling, bijvoorbeeld remedial teaching, niet zomaar verdwijnt. Vaak zijn de rekenproblemen breed en betreffen ze ook de basis van het rekenen, dus niet alleen complexe rekenvaardigheden zoals bijvoorbeeld procenten of breuken maar juist ook relatief simpele optel- en aftreksommen. Daarnaast kan er sprake zijn van een moeizaam rekenbegrip. Wat houdt een som als 3 x2 nou precies in. Er kunnen ook problemen (geweest ) zijn met getal inzicht zoals meer/minder, waar hoort een getal op de getallenlijn, vooruit en terug uit tellen. Daarnaast zijn de rekenproblemen opvallend wanneer gekeken wordt naar de overige resultaten van een leerling.
Lang niet alle kinderen met rekenproblemen hebben ook dyscalculie. Rekenproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben. Soms hebben kinderen op school bepaalde stof niet goed begrepen waardoor de basis niet goed gelegd is. Soms is er sprake van anderen problemen, zoals aandachtsproblemen, die er voor zorgen dat de rekenontwikkeling niet goed verloopt. Om dyscalculie vast te stellen is daarom nodig om een uitgebreid onderzoek te doen.
Inhoud
Het onderzoek bestaat uit een intakegesprek met ouders en leerling waarbij de vroege ontwikkeling in kaart wordt gebracht met daarnaast de vroege rekenontwikkeling. Daarnaast doen nemen we verschillende rekentesten af bij de leerling om de ernst van het rekenprobleem te kunnen vaststellen, daarnaast dienen andere zaken te worden uitgesloten die mogelijk het rekenprobleem kunnen verklaren zoals bijvoorbeeld het gedrag, het geheugen en de intelligentie. Indien nodig behoort een intelligentieonderzoek daarom ook tot de voorwaarden van een dyscalculie onderzoek. Na afronding van het onderzoek ontvangen ouders en leerling een uitgebreide terugkoppeling van de resultaten en de rapportage van het onderzoek.
Voorafgaand aan een dyscalculie onderzoek wordt het dossier gescreend. Bekeken wordt of er sprake is geweest van extra begeleiding (remedial teaching 20 weken 1 uur) op het gebied van de basale rekenvaardigheden Hiermee kunnen we de hardnekkigheid aantonen. Daarnaast dient er sprake te zijn van een significante achterstand op het gebied van rekenen. Aan de hand van deze gegevens wordt besloten tot het wel of niet uitvoeren van een dyscalculie onderzoek.
Checklist, aanleveren dossier ten behoeve van screening dyscalculie:
- Rapportage remediering specifieke rekenproblemen (20 weken 1 uur door een RTér en/of rekenspecialist)
- Rapportage intelligentieonderzoek (indien aanwezig)
- Onderwijskundig rapport (OKR)
- Vragenlijst ouders
- Vragenlijst school
- Overzicht van niet methode gebonden toetsen (basisonderwijs)
- Signaleringstoetsen rekenen (indien aanwezig)
- Akkoordverklaring
- intakeformulier
Dyscalculieverklaring
Wanneer er bij een leerling inderdaad sprake is van dyscalculie, dan krijgt hij een officiële dyscalculieverklaring. Hiermee kan verlenging van het centraal schriftelijk examen bij de exacte vakken worden aangevraagd. In het verslag van het onderzoek staan altijd adviezen over de begeleiding van de betreffende leerling in de klas en eventueel bij de remedial teacher.